Medezeggenschap

Alles over ons

Medezeggenschep

Ontwikkelen doen we met elkaar

Meepraten, meedenken, adviseren en instemmen: de Medezeggenschap van ouders en medewerkers in zowel de kinderopvang als het onderwijs is wettelijk geregeld, maar vinden we ook heel belangrijk. Daarnaast vinden we dat ook kinderen medezeggenschap hebben. In het kader van kinderparticipatie heeft ieder kind een stem in zijn eigen ontwikkelproces. Bovendien gaan het reilen en zeilen en de toekomst van de organisatie kinderen aan.

 

Onze kindcentrumraad

Wij vinden medezeggenschap van ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten essentieel. Dit hebben we in één orgaan geregeld: de kindcentrumraad. Dit is een samenvoeging van de voormalige medezeggenschapsraad van het onderwijs en de oudercommissie van de kinderopvang. Zij hebben hun taken jaarlijks in volmacht gemandateerd aan de kindcentrumraad. Ouders en medewerkers van kinderopvang en onderwijs maken zo in verschillende beleidszaken integraal gebruik van hun instemmings-, advies- en/of initiatiefrecht.

 

De oudergeleding bestaat uit:

  • Jursica Mills (voorzitter, oudergeleding opvang)
  • Stefanie Ardon (oudergeleding onderwijs)
  • Reinieke Jurjevic (oudergeleding onderwijs)
  • Thirza van Pel (oudergeleding onderwijs)
  • Eva Heij (oudergeleding opvang)

 

De personeelsgeleding bestaat uit:

  • Andrea de Lil (pedagogisch medewerker)
  • Angeline Fontein (leerkracht)
  • Marianne Kremer (pedagogisch medewerker)
  • Melissa van der Meulen (leerkracht)
  • Eveline Roosendaal (leerkracht)

 

De kindcentrumraad is bereikbaar via kcr@brink-zwijndrecht.nl

Op De Brink heeft iedere groep een contactouder. Voor de ouders in de opvang zijn dat de ouders die vanuit de opvang in de kindcentrumraad zitten. Een contactouder is een aanspreekpunt voor ouders van een groep, maar ook de pedagogisch medewerker of leerkracht kan bij de contactouder terecht. Bijvoorbeeld voor het helpen organiseren van een activiteit in een bepaalde groep. 

 

Onze kinderraad

Wij vinden het belangrijk dat kinderen merken dat zij gehoord worden en dat hun mening en visie meetellen. Tijdens de bijeenkomsten van de kinderraad kunnen kinderen daadwerkelijk meebeslissen en hun ideeën laten horen. Door deel te nemen aan de kinderraad maken kinderen spelenderwijs kennis met democratische beginselen. De leden van de raad zijn de vertegenwoordigers van hun groepsgenoten.

De kinderen leren luisteren, vergaderen, samenwerken, onderhandelen en terug te koppelen. Daarnaast leren ze realistische en haalbare doelen te stellen en plannen/ideeën te onderbouwen. De kinderraad sluit aan bij actief burgerschap.

 

De kinderraad bestaat uit vijf leden, afkomstig uit groep 5 tot en met 8. Vanuit iedere groep is er één vertegenwoordiger. In de eerste weken van het nieuwe onderwijsjaar nemen leerkrachten met de kinderen door wat er van de vertegenwoordigers verwacht wordt. Tijdens de verkiezingsperiode in september mogen kinderen zich presenteren aan hun groep, waarna elke groep zijn eigen vertegenwoordiger kiest. In principe treden alle kinderen na een jaar af, want het is goed om ook anderen te laten ervaren wat het betekent om in de raad te zitten, maar ze zijn wel eenmalig herkiesbaar.

 

Iedere maand komt de kinderraad, onder leiding van een leerkracht, samen. Tijdens de eerste vergadering kiezen de kinderen gezamenlijk een voorzitter en notulist.

Naast de eigen inbreng van de kinderen en bespreekpunten vanuit hun groep komen onderwerpen aan bod zoals:

  • de aanschaf van nieuwe onderwijsmethodes
  • het gebruik en de inrichting van het speelleerplein
  • meedenken over feesten en activiteiten in de bso en het onderwijs.

Na iedere bijeenkomst geeft de raad een terugkoppeling aan de kinderen door verslag te doen in de groep. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de groepen van de jonge kinderen. Daarnaast geeft de kinderraad ook ouders een terugkoppeling met een bericht op Social Schools.