Het Oudere kind

Onderwijs (7-13 jaar)

We hebben onze organisatie ingericht rondom kinderen van 0 tot 7 jaar en van 7 tot 13 jaar. Waar kinderen tot 7 jaar vooral spelen en spelend leren, gaat het vanaf groep 4 in het onderwijs met name om leren en lerend spelen.

Groep 4 t/m 8

We hebben onze organisatie ingericht rondom kinderen van 0 tot 7 jaar en van 7 tot 13 jaar. Waar kinderen tot 7 jaar vooral spelen en spelend leren, gaat het vanaf groep 4 in het onderwijs met name om leren en lerend spelen. Wat niet verandert, is dat we ieder kind de aandacht en ondersteuning blijven bieden die hij nodig heeft om zijn talenten te ontwikkelen. In groep 4 tot en met 8 werken we aan de hand van methodes naar kern- en tussendoelen toe. In groep 4 bieden we de zaakvakken aan tijdens een circuit waarin de kinderen spelend leren. In groep 5 tot en met 8 krijgen de kinderen de zaakvakken in lessen geschiedenis, aardrijkskunde en natuur en techniek.

We werken binnen de methodes met boeken en schriften, maar de kinderen werken ook op een Chromebook. Een goede combinatie tussen op papier en digitaal werken. In ons onderwijs is er veel ruimte voor bewegend ontwikkelen.

De instructies die wij geven, geven we aan de hand van het doordacht passend lesgeven ofwel DPL-model. Dit model zorgt onder andere voor grote betrokkenheid vanuit de kinderen.

Doorlopende ontwikkellijn: naar het voortgezet onderwijs

In de overgang van ons kindcentrum naar het voortgezet onderwijs speelt de schoolkeuze een cruciale rol in de toekomst van een kind. Bij het maken van deze keuze ligt de focus op een evenwichtige afstemming tussen theoretische en praktische vaardigheden, maar vooral ook aan waar het kind gelukkig van wordt en waar zijn interesses liggen.

In groep 7 bespreken we met alle kinderen het ‘eerste denken aan’ in hun tweede ontwikkelgesprek. Het ‘eerste denken aan’ is een indicatie van het schooladvies. Dit advies wordt gebaseerd op:

  • Overleg tussen de leerkrachten van groep 6, 7, 8, directie, teamleider en intern begeleider
  • resultaten van acht jaar onderwijs
  • het rapport
  • aandachtspunten zoals werkhouding, gedrag en motivatie
  • de wens van het kind en zijn ouder(s).

In groep 8 bespreken we met alle kinderen een voorlopig advies in hun eerste ontwikkelgesprek. Dit advies wordt eveneens gebaseerd op bovenstaande criteria. In de periode januari/februari maken de groep 8’ers de doorstroomtoets. Deze toets is landelijk en is geen examen. Kinderen waarvoor specifieke informatie voor het vervolgonderwijs nodig is, doen aanvullend een Adit toets. In het tweede ontwikkelgesprek bespreken we met alle kinderen hun definitieve advies. Hierin wordt de uitslag van de doorstroomtoets meegenomen.

Scholen voor voortgezet onderwijs organiseren open dagen en voorlichtingsavonden. Uw kind en u krijgen dan informatie over de overstap naar het voortgezet onderwijs en over de mogelijkheden van de diverse schooltypen (vmbo, havo, vwo). Datum, tijd en plaats van de voorlichtingsavonden worden tijdig bekendgemaakt. Aanmelden bij de school voor voortgezet onderwijs vindt plaats in maart.

Via deze link kunt u de uitstroomgegevens van ons kindcentrum bekijken:

Resultaten - Christelijk IKC De Brink (Zwijndrecht) | Scholen op de kaart