Voor elk kind een passende plek, ook als hij extra ondersteuning of extra aandacht nodig heeft. Dat is het uitgangspunt van passend onderwijs. Bij PIT hebben we het over passende kinderopvang en passend onderwijs. Door opvang en onderwijs te combineren en als één team vanuit één visie te werken kunnen we met al onze activiteiten optimaal aansluiten op de ontwikkelingsfasen en behoeften van uw kind. We gaan uit van de mogelijkheden en houden rekening met de beperkingen van uw kind.
Een passende onderwijsplek kan zijn op het kindcentrum waar u uw kind heeft aangemeld, maar ook op een ander kindcentrum dat beter kan inspelen op de ondersteuning die uw kind nodig heeft of in het speciaal (basis)onderwijs.
Samenwerking
Om duidelijk te maken welke ondersteuning het onderwijs kan bieden, hebben alle scholen in Nederland een schoolondersteuningsprofiel (SOP) opgesteld. Om duidelijk te maken om welke ondersteuning dat bij ons als kindcentrum gaat, hebben we in lijn met het SOP voor het onderwijs een kindcentrumondersteuningsprofiel(KOP) opgesteld.
Het samenwerkingsverband Drechtsteden ondersteunt ons basisonderwijs bij de uitvoering ervan. Dat heeft daarvoor een ondersteuningsplan (OP), een wettelijk verplicht verantwoordingsdocument, opgesteld. Dit plan geeft aan hoe het samenwerkingsverband de organisatie en de financiering van passend onderwijs vormgeeft. Het OP van ons samenwerkingsverband kunt u vinden op de site van het samenwerkingsverband.
Ondersteuning
De belangrijkste zorg is uw kind en die zorg delen wij met u. Wij bieden graag de beste ondersteuning die er is, binnen de mogelijkheden die wij hebben. Daarover overleggen wij graag met u. Samen bereiken we meer dan elk van ons afzonderlijk. Soms is er meer ondersteuning nodig. Die betrekken wij dan van 'buiten'. Dat gaat in eerste instantie via een ondersteuningsteam. De pedagogisch medewerker/leerkracht en de intern begeleider kunnen met toestemming van u voorstellen uw kind te bespreken in dit ondersteuningsteam. De teamleden hebben het dan over de gesignaleerde zorgen over een kind en/of gezin en/of omgeving, beoordelen en wegen die zorgen, stellen een afgestemd maatwerkarrangement vast en kunnen handelings- of verwijzingsadviezen geven.
In ons ondersteuningsteam zitten de volgende professionals:
- Jacoline Hamperpagt - orthopedagoog van het samenwerkingsverband
- Debbie van Vliet - onderwijsspecialist van het samenwerkingsverband
- Ali Ghotb Razmjou - jeugdarts
- Melissa Verduijn - schoolmaatschappelijk werker
- Kokique Ozephius-Sum - jeugdprofessional van het wijkteam (op afroep)
- Anouk Overbeeke - intern begeleider van De Brink
- Marlies Weeda - intern begeleider van De Brink
Externe ondersteuningsinstanties
We kunnen indien nodig een beroep doen op ondersteunende instanties die ons helpen om, samen met u, het beste voor uw kind te organiseren:
Meer- en hoogbegaafdheid
Een van de uitgangspunten van passend onderwijs is dat kinderen een ononderbroken leerlijn kunnen doorlopen en dat wij ons aanbod afstemmen op verschillen in ontwikkeling. We vinden dat ieder kind zijn eigen talenten heeft en dat we die graag ontdekken en ontwikkelen, ook als een kind meergetalenteerd of (hoog)begaafd is. Daarom bieden we de mogelijkheid van compacten en verrijken, de Plusklas en - als er behoefte is aan (nog) meer effectiviteit - de Asterisk*-groep.
Compacten en verrijken
Is er bij uw kind sprake van een ontwikkelvoorsprong of (hoog)begaafdheid, dan passen we de leerstof aan. We volgen hierbij de stappen uit ons plan van aanpak Hoogbegaafdheid. We kijken naar de behoeften van uw kind om zo de leerstof te compacten en verrijken. Compacten wil zeggen dat de basisleerstof ingekort wordt met daarin alleen het aanbod wat nodig is voor uw kind. Verrijken wil zeggen dat uw kind na het basisaanbod gaat verdiepen of verbreden. Dit gebeurt altijd in overleg met uw kind en u.
De Plusklas
Naast compacten en verrijken is er de Plusklas. Deze bestaat uit een groep kinderen die een dagdeel per week uit de groep gaan om bij een andere leerkracht of bij een ouder verrijking van de leerstof te krijgen. Doel hiervan is dat zij leren leren en plezier in leren houden en dat we voorkomen dat zij onderpresteren. De kinderen voor wie de Plusklas is bestemd zijn over het algemeen anders lerend en hebben behoefte om uitgedaagd te worden met andere leerstof dan de groepsleerstof. Daarnaast hebben ze een aantal van de volgende eigenschappen: ze zijn snel van begrip, taalvaardig, geestelijk vroegrijp, sociaal vaardig, hebben een hoog leertempo, een goed geheugen, probleemoplossend vermogen, een brede algemene interesse en een groot doorzettingsvermogen, willen het naadje van de kous weten, komen met creatieve en originele oplossingen, houden van uitdagingen, zijn vaak perfectionistisch ingesteld, hebben behoefte aan zelfstandig werken, kunnen hun eigen doen en laten beoordelen (reflecteren) en denken intuïtief. Bij deze kinderen stimuleren we de creativiteit, de motivatie, het doorzettingsvermogen, samenwerken, zelfstandig werken en een werkplanning maken.
In groep 4, 5 en 6 werken we met:
- De Slimme Kleuterkist
- Outside the Box
- Rekenkalender
- Pluspunters
- filosoferen
- spelletjes
- opdrachten uit de Pittige Plustorens (groene Peperopdrachten).
En in groep 6, 7 en 8 met:
- Pittige Plustorens
- Outside the Box
- filosoferen, discussiëren
- Leeskrakers
- Breinkrakers zoals puzzels, rebussen, cryptogrammen, raadsels
- projecten
- spelletjes zoals dammen, schaken, scrabble, kinderkwaliteitenspel
- Kangoeroerekenen
- leren leren.
Om met de Pittige Plustorens te kunnen werken moet een kind kunnen lezen, een zekere mate van zelfstandigheid en een ‘eigen’ denkwijze hebben, creatief zijn in denken en doen en gemotiveerd zijn om zijn capaciteiten om te zetten in prestaties.
Plaatsing in de Plusklas gebeurt na aanmelding van een kind door de leerkracht bij de intern begeleider of tijdens de kindbespreking en altijd in overleg met het kind en de ouder(s). De keuze voor plaatsing kan gebaseerd worden op signalering in de groep of door de uitkomst van een psychodiagnostisch onderzoek. In eerste instantie draait een kind een proefperiode mee in de Plusklas. In de Plusklas krijgen de kinderen twee keer in het jaar een rapport. Daarbij kijken we naar creativiteit, motivatie, doelgerichtheid, doorzettingsvermogen, samenwerken, planning, werktempo en presentatie van het werk.
Asterisk*-groep
Omdat De Brink deel uitmaakt van PIT kinderopvang & onderwijs kunnen we de meergetalenteerde kinderen uit groep 7 en 8 ook nog de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan de Asterisk*-groep. Hier leest u meer over wat deze groep inhoudt en wat de voorwaarden zijn.